• Czarne

Herbata Czarna

Najczęściej spożywana herbata w Polsce. Posiada całkowicie sfermentowane liście, co przekłada się na bardziej wyrazisty, mocniejszy smak, a duża zawartość kofeiny, czyni z niej idealną alternatywę dla porannej kawy. Podstawowe procedury otrzymywania tego napoju to miażdżenie, fermentacja, zwijanie i suszenie.

Po zaparzeniu napar posiada ciemniejszy kolor, choć można znaleźć herbaty o złocistym lub zielonym kolorze naparu.Badania wykazały, że czarna herbata może chronić płuca przed uszkodzeniem spowodowanym narażeniem na dym papierosowy oraz obniżać poziom złego cholesterolu.

Podstawowe informacje

  • Zawiera dużą ilość kofeiny.
  • Polecane dla osób z cukrzycą.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.

Proces fermentacji jest najistotniejszą częścią produkcji czarnej herbaty, ponieważ znacznie przyczynia się do jakości i smaku produktu końcowego. Fermentacja jest również istotna w otrzymywaniu zdrowotnych właściwości które oferuje czarna herbata.
Czarne herbaty posiadają wyższy poziom Tanin. Taniny są antyoksydantami które pozbywają się różnych toksyn z organizmu.

Zdrowotne właściwości

  • Zdrowotne właściwości czarnej herbaty
  • Lepsze zdrowie jamy ustnej
  • Dostarcza antyoksydanty.
  • Wspomaga zdrowe kości
  • Wpływa korzystnie na układ trawienny.
  • Odwraca widoczne efekty starzenia się.


Typowe zaparzenie:

temperatura: 96 st. C. (205 st. F.)
czas: 3-5 minut
dodatki: Mleko, miód, cytryna