• Rodzaje i Gatunki Herbaty - Poznaj wszyskie odmiany

 

Podczas picia herbaty w zależnośći od jej koloru i smaku naparu, można dojść do wniosku, że herbata zielona i czarna pochodzą z dwóch różnych roślin. Nic bardziej mylnego wszyskie herbaty pochodzą z krzewu herbacianego z rodziny camellia sinensis, jedyna różnica polega na metodzie producji. Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się jakie są rodzaje i gatunki herbaty.

parzenie herbaty

Czym jest herbata

Herbata jest napojem, który codziennie gasi pragnienie milionom ludzi. Jest najczęściej po wodzie spożywanym napojem na świecie. Herbata jest ponadczasowa, piją ją ludzie młodzi i dorośli, mieszkańcy Europy, Azji, Ameryki Północnej oraz innych kontynentów. Jej historia sięga ok 5000 lat i w tym czasie narosły wokół niej skomplikowane ceremoniały. Poniżej zapoznamy się z 6 rodzajami herbaty.

Herbata Zielona

Jest to najstarszy i najpopularniejszy rodzaj herbaty w Chinach. To herbata w najczystszej postaci, nie przechodzi procesu fermentacji, a jej liście są podgrzewane, co zapobiega procesowi oksydacji. Zawiera dużo garbników, których cierpki smak działa orzeźwiająco. Na co dzień szczególnie docenia się działanie odprężające i pobudzające zielonej herbaty. Do najpopularniejszych zielonych herbat zaliczamy:

  • Long Jing (Smocza studnia)
  • Gunpowder
  • Sencha
  • Chun Mee
  • Genmaicha

Zaparzanie:

Zieloną herbatę parzymy około 2-3 minut w temperaturze wody 70 do 80 stopni.

Herbata Żółta

Uprawiana jest wyłącznie w Chinach (prowincje Anhui, Hunan, Sichuan), niewielka część jest eksportowana co sprawia, że jest drogą i rzadką herbatą. Niestety nie jest zbyt znana na zachodzie, a niektóre żółte herbaty są mylone z herbatami zielonymi. Dawniej była przeznaczona jedynie dla dworu cesarskiego oraz na potrzeby religijnych ceremonii. Podlega specjalnemu procesowi fermentacji nieenzymatycznej.

Do najpopularniejszych herbat żółtych zaliczamy:

  • Junshan Yinzhen
  • Huang Da Cha.

Zaparzanie:

Żółtą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80ºC i parzymy przez około 3-5 minut.

Herbata Biała

Liście białej herbaty są zrywane z większym pietyzmem niż liście innej herbaty. Zbierana jest tylko przez kilka dni wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Otrzymywana jest jedynie z pąków i listków (najcenniejsze gatunki wyłącznie z pąków), listki które są w jakikolwiek sposób uszkodzone nie są sprzedawane. Biała herbata jest najmniej przetworzona wśród wszystkich herbat. Posiada najwyższy poziom antyoksydantów oraz niższy poziom kofeiny niż inne herbaty.


Do najpopularniejszych herbat białych zaliczamy:

  • Pai Mu Tan (Bai Mu Dan) "Biała Peonia"
  • Bai Hao Yin Zhen "Srebrna Igła".

Zaparzanie:

Białą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 70-80ºC i parzymy przez około 2-3 minut.

Herbata Turkusowa (Oolong, Wulong)

Zwana również herbatą półfermetnowaną lub wulongiem. Produkuje się ją głównie w Chinach i Tajwanie, gdzie herbaty oolong są wysoko cenione. Liście są poddawane obróbce zaraz po zerwaniu. Proces fermentacji jest krótszy (od lekko fermentowanych przypominających herbaty zielone aż do mocno-fermentowanych przypominających herbaty czerwone) niż w przypadku herbat czarnych. Dzięki czemu napar oferuje szeroki wachlarz aromatu i smaku. W Polsce często określana jest jako czerwona.
Do najpopularniejszych herbat turkusowych zaliczamy:

  • Tie Guanyin "Żelazna Bogini Miłosierdzia"
  • Da Hong Pao " Wielka Czerwona Szata"
  • Milk Oolong.

Zaparzanie:

Turkusową herbatę zalewamy wodą o temperaturze 85-95ºC i parzymy przez około 3-5 minut.

Herbata Czerwona (Pu-erh)


Na wschodzie nazywane "czarnymi". Charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi oraz czarny kolor naparu to cechy charakterystyczne dla tej herbaty. Pochodzi głównie z prowincji yunnan. Swoje wyjątkowe działanie zawdzięcza procesowi wieloletniego leżakowania. Podobnie jak herbaty żółte przechodzi proces fermentacji nieenzymatycznej, ale w znacznie większym stopniu. Herbata pu erh znana jest również, względu na właściwości zdrowotne, obniża poziom cholesterolu

Do najpopularniejszych herbat czerwonych zaliczamy:

  • Pu-erh.

Zaparzanie:

Czerwoną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 96ºC i parzymy przez około 2 minuty.

Herbata Czarna

Na wschodzie znana jako "czerwona", jest w pełni fermentowana. Czarna herbata pochodzi z Chin ale uprawiana jest również w innych krajach Azji jak również w Afryce, Ameryce Południowej. Najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Posiada całkowicie sfermentowane liście, co przekłada się na bardziej wyrazisty, mocniejszy smak, a duża zawartość kofeiny, czyni z niej idealną alternatywę dla porannej kawy. Wielu lekarzy wskazuje na to, że może obniżąć ciśnienie krwi.

Do najpopularniejszych herbat czarnych zaliczamy:

  • Darjeeling
  • Assam
  • Ceylon
  • Yunnan

W polsce również popularna jest herbata Earl Grey.

Zaparzanie:

Czarną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 96ºC i parzymy przez około 2-3 minut.

Porady jak zaparzyć dobrą herbatę

Poznaliśmy już rodzaje herbaty, poniżej mamy dla Ciebie porady dotyczące parzenia herbaty, dzięki temu zawsze uzyskasz idealny smak i aromat naparu

  • Ogrzej wrzątkiem czajniczek, tak aby nie pochłaniał temperatury wody
  • Oddzielaj liście herbaty od naparu, Herbaty oolong, zielone, białe, czerwone i czarne można zaparzać kilka razy. Możesz parzyć herbatę łączenie od 7-12 minut
  • Stosuj odpoweitnią temperaturę do rodzaju i gatunki herbaty.
  • Aby zaparzyć herbatę mniej cierpką - wystarczy obniżyć temperaturę, bez obniżania czasu parzenia.

 

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki po herbatę naprawdę warto sięgać. Dodatkowo wybór jest ogromny, więc można zaryzykować stwierdzenie, że każdy znajdzie coś dla siebie. Różne odmiany herbaty sprawiają, że można czesto zmieniać swoją codzenną dawkę tego naparu. Mamy nadzieję, że artykuł przybliżył Ci postawowe gatunki herbat.