• Czerwona Herbata Właściwości i Efekty Pu Erh

Herbata czerwona należy do sześciu gatunków herbat, jej niezykłe właściwości są znane od wielu lat. Jest również bardzo popularnym naparem. W tym artyke przybliżymy Ci tą niezwykłą herbatę, odpowiemy również na pytanie dotyczące właściwości czerwonej herbaty oraz jakie efekty przyniesie picie pu erh.

Pochodzenie czerwonej herbaty

Pu-erh jest jedną z najbardziej interesujących i nietypowych herbat w Chinach, co jest dość mocną deklaracją dla kraju, który słynie z różnych rodzajów herbat. Serce produkcji Pu-erh leży w tropikalnym rejonie Xishuangbanna, głęboko w górach prowincji Yunnan gdzie tereny lasów herbacianych rosną od setek lat. Charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi oraz czarny kolor naparu to cechy charakterystyczne dla tej herbaty.

Mapa przedstawiająca miejsce uprawiania czerwonej herbaty

Pu-erh jest często możemy spotkać w formie herbaty sprasowanej (beg cha) lub w kształcie gniazda (tuo cha). Wykonywane są również inne kształty, takie jak prostokąty, kwadraty, małe i duże melony oraz grzyby. Oczywiście, liściasty Pu-erh jest wykonany ze świeżych liści zbieranych z różnych górskich wiosek i obszarów geograficznych Yunnan.

Produkcja Pu-erh

Proces produkcji herbaty Pu-erh różni się od wytwarzania innych chińskich herbat. Dwa rodzaje Pu-erh sheng i shou, są zupełnie różne od siebie. Oba typy Pu-erh można zdobyć w postaci prasowanej jak i liściastej.

Różnice pomiędzy Shou & Sheng

Sheng Pu-erh zwana również (raw, un-cooked, Green health tea) : niefermentowana wersja tej herbaty. Jest to naturalny, tradycyjny proces, który zachowuje obecność żyjących drobnoustrojów zarówno w liściastej jak i sprasowanej formie tej herebaty. To właśnie te mikroby odpowiedzialne są za przekształcanie tej herbaty przez powolną fermentację (przez lata i dziesięciolecia) w coś wspaniałego, bogatego i pełnego w ustach. Sheng Pu-erh jest ceniona przez entuzjastów herbaty, ze względu na swój aromat i smak.

Shou Pu-erh zwana również (Black, ripe, cooked tea ): fermentowana wersja tej herbaty. Shou Pu-erh przechodzi proces przyspieszania, szybkiej fermentacji bakteryjnej (wo dui) w fabryce herbaty. Shou Pu-erh jest gotowy do picia od razu lub może być również leżakowany.

Czerwona Herbata Właściwości

  • Pobudza metabolizm tłuszczowy
  • Skutecznie spala tkankę tłuszczową
  • Oczyszcza organizm
  • Zwalcza zły cholesterol
  • Naturalny środek na kaca
  • Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
  • Reguluję pracę przewodu pokarmowego
  • Naturalny środek na Kaca