• Curado - Jak prawidłowo przeprowadzić ? Praktyczny poradnik

Kupując naczynko do picia Yerba mate wykonane z tykwy lub drewna, musimy je odpowiednio przygotować, czyli wykonać tzw. curado

cermaiczne-naczynko-do-yerba-mate.jpg

Curado z tykwy (Calabazy)

  • wsypujemy susz  3/4 objętości naczynia i zalewamy gorącą wodą (temp ok 70 -80 st. C)   
  • odkładamy w bezpieczne miejsce na dobę (warto sprawdzić czy tykwa nie jest     pęknięta)   
  • wyrzucamy fusy oraz usuwamy ostrożnie i delikatnie pozostałości miąższu   
  • starannie płuczemy naczynie

W przypadku Calabazy procedurę powtarzamy (zgodnie z osobistymi preferencjami można proces można powtarzać nawet do 4 razy).

Naczynko drewniane Palo Santo

  • płuczemy naczynko wodą   
  • odstawiamy do całkowitego wyschnięcia   
  • wnętrze naczynka smarujemy tłuszczem (masło lub oliwa)   
  • odstawiamy naczynko na 2 doby    
  • starannie wypłukujemy naczynko gorącą wodą.


Naczynko z Algarrobo lub drewna cytrynowego

Naczynia te nie wymagają specjalnego przygotowania. Wystarczy umyć je starannie przed pierwszym użyciem.