• Słownik Yerba Mate - Wyjaśnienie Pojęć na Opakowaniach

Kupując oryginalnie zapakowaną Yerba Mate na opakowaniu możesz zauważyć słowa i określenia których możesz nie rozumieć. Przygotowaliśmy dla Ciebie słowniczek Yerba Mate tak abyś nie pogubił się na początku przygody z tym naparem.

Podstawowe pojęcia związana z Yerba Mate

Podstawowymi pojęciami związanymi z Yerbą są bombilla i tykwa. Pojęcia te pojawią się zawsze, gdy jest mowa o naparze z ostrokrzewu. Nasz słownik yerba mate pomoże Ci w poznaniu znaczenia tych terminów. Zanim jednak wyjaśnimy pojęcia związane z Yerba, którko opowiemy czym jest sama Yerba.

Czym jest Yerba Mate

Yerba Mate to zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej. Napar słynie ze swoich pobudzających właściowości.

Oznaczenia na opakowaniach Yerba Mate:

Chimarrao – Brazylijska Yerba Mate, drobno mielona.

Con Palo – bez patyków

Despalada - zawiera 90% liści i 10% łodyg, uznawana jest za jedną z najmocniejszych.

Elaborada - zawiera 65% i 35% patyczków.

Especial – szczególnie selekcjonowana

Libre de gluten – Yerba bezglutenowa

Organica- organiczna Yerba Mate.

Sin Humo – "Bez dymu" Yerba mate która nie była poddana procesowi suszenia dymem

Sin Palo – z patykami (może być mocniejsza)

Silueta – Odchudzająca, wzbogacona o zioła

Sueve – z hiszp. Łagodne, wersja "light"

Dodatki do Yerba Mate:

 

Boldo – zioła wspomagające pracę woreczka żółciowego

Cedron – roślina o cytrynowym aromacie, werbena cytrynowa

Compuesta – Yerba mate wzbogacona ziołami

Guarana – roślina o wysokim stężeniu kofeiny, wzmacnia moc Yerba mate

Hierbas – zioła

Limón - cytryna

Manzana – jabłko

Naranja – pomarańcza

Poleo – odmiana mięty

Akcesoria do Yebra Mate

Algarrobo – jest jednym z gatunków drewna, z którego najczęściej wyrabiane są naczynia do picia Mate. Ten gatunek nie posiada wyrazistego aromatu.

Alpaka – srebrzystobiały, nierdzewny stop miedzi, niklu i cynku, wykorzystywany do wyrobu rurek do Ze względu na wygląd nazywany również „nowym srebrem”.

Barbacua – gatunek Yerba Mate, mocno wędzony i parzony.

Bombilla – rurka o różnej konstrukcji, zakończona sitkiem, przeznaczona do picia. Najczęściej wykonywana ze srebra, stali nierdzewnej lub bambusa.

Calabaza – (hiszp. dynia) – tą nazwą potocznie określa się naczynie do naparu, wykonane z owocu tykwy.

Cocido – potoczne określenie suszu w saszetkach, zaparzane w taki sam sposób, jak klasyczna herbata.

Con bajo contenido de polvo – gatunek charakteryzujący się niską zawartością pyłu.

Cosecha – hiszp. żniwa, zbiory.

Cosecha Seleccionada – hiszp. zbiory selekcjonowane.

Palo Santo - drzewo o niezwykłych właściwościach i wspaniałym, unikalnym zapachu, wykonuje się z niego naczynia do yerba mate

Mamy nadzieję, że powyższy yerba mate słównik pomógł Ci w wyborze odpowiedniej mate dla Ciebie.

Krótka historia Mate

Początki mate pełne są folkloru. Ostrokrzew odkryty został przez rdzenne ludy lasów Paragwaju (Guarani) i Południowej Brazylii (Tupi), był znany jako ziele "od bogów". Tubylcy wierzyli, że yerba mate jest darem danym im, aby podtrzymać życie, zwiększyć witalność i uzdrawiać chorych. Jako duchowe zioło yerba mate służyło do kultu i często używane do religijnych i innych ważnych uroczystości plemiennych.

Sposób zaparzania yerba mate

Napełniamy tykwę do ok 1/3 pojemności i zalewamy wodą o temperaturze ok. 70-75 stopni C. Yerba mate powinna się parzyć przez co najmniej 5 minut, po tym czasie nadaje się do picia, wodę możemy uzupełniać kilkukrotnie. Ostrokrzew paragwajski możemy zaparzać w różnych naczynkach, najlepiej smakuje w palo santo lub tykwie.