• Jak Parzyć Zieloną Herbatę Liściastą - Praktyczne Porady

Każdy z nas słyszał o tym jak filiżanka zielonej herbaty korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wielu klientów często nas pyta o najlepszy sposób parzenia zielonej herbaty, tak aby nie była cierpka i gorzka. Niezależnie od tego czy jesteś nowicjuszem czy entuzjastą picia tego zielonego naparu, przygotowaliśmy dla Ciebie poradnik, dzięki któremu dowiedz się jak parzyć zieloną herbatę liściastą.

 zaparzona zielona herbata liściasta

Dlaczego temperatura wody jest ważna

Temperatura wody jest kluczowym czynnikiem w wydobywaniu najlepszych właściwości zielonej herbaty. Jeśli temperatura wody jest zbyt wysoka, herbata będzie zbyt gorzka, a jej delikatny aromat zostanie utracony; jeśli temperatura wody jest zbyt niska, pełny aromat zawarty w liściach nie zostanie wydobyty.

Jaka jest odpowiednia temperatura wody dla zielonej herbaty?

Ogólnie przyjętą wskazówką dotyczącą temperatury zaparzanie jest to, że napar najlepiej smakuje gdy herbata zielona zaparzona są w temperaturze pomiędzy 70-80 stopni. Oczywiście gatunek i czas zbioru również wpływa na odpowiednią temperaturę parzenia.

Japońską herbatę zalewamy wodą w temperaturze 60-70 stopni, natomiast chińska herbatę zalewamy wodą 70-80 stopni. Herbatę możesz parzyć w temperaturze 70 stopni trochę dłużej lub 80 stopni i wtedy krócej. Jeżeli chcesz aby napar był mocniejszy zaparz większą ilość suszu.

Jak uzyskać odpowiednią temperaturę

Jak już wiesz parzenie zielonej herbaty wymaga odpowiedniej temperatury wody, ale jak ją uzyskać. Oczywiście zakładamy, że nie posiadasz czajnika z regulacją temperatury. Najlepszym sposobem jest zagotowanie wody w czajniku oraz oczekiwanie, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, ważne jest wtedy, aby mieć termometr. Co jednak w sytuacji gdy nie posiadamy termometru kuchennego. Otóż istnieje prosty sposób wystarczą 2 kubki i wrzątek.

Wrzątek o temperaturze około 95 stopni wlej do zimnego naczynia i poczekaj aż się nagrzeje, woda straci wtedy około 10 stopni C, więc jest w temp około 85 stopni, jak wiesz woda jest wciąż za ciepła, dlatego wlewamy ją do drugiego kubka.

Efektem takiego sposobu jest to, że w drugim kubku uzyskamy wodę w temp około 75 stopni, jest to więc idealna temperatura do zalania zielonej herbaty, którą parzymy w pierwszym kubeczku (który jest już nagrzany). Dzięki tej metodzie w łatwy i prosty sposób uzyskasz idealną temperaturę do parzenia zielonej herbaty.

Jaką ilość herbaty zaparzamy?

Jednym z ważnych czynników wpływających na smak naparu jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Ogólna zasada mówi, aby używać 1 łyżeczki liści herbaty na 160 ml wody. Oczywiście możesz eksperymentować jednak nie przekraczaj ilości 1 łyżki stołowej. Parzenie herbaty zielonej może być ciekawym doświadczeniem.

 

dzbanek do parzenia zielonej herbaty

Jak długo parzymy zieloną herbatę liściastą.

Zielona herbata liściasta nie wymaga wiele czasu. Zbyt długi czas parzenia powoduje gorycz i mniej zrównoważony smak, krótsze parzenie powoduje, że napar wyjdzie trochę słodszy.  

Zalecamy eksperymentowanie w zakresie od 1 do 3 minut. Japońskie zielone herbaty zwykle najlepiej smakują w 1-2 minuty, podczas gdy chińskie zielone herbaty preferują 2-3 minuty.

Czas zaparzania powinien być zrównoważony temperaturą wody (im niższa temperatura, tym dłużej możesz parzyć herbatę). Aby lepiej kontrolować czas możesz użyć stopera w telefonie. Pamiętaj również aby oddzielić susz od naparu. Parzenie zielonej herbaty może również stanowić miły relaksujący rytuał.

Dzięki prawidłowemu zaparzeniu uzyskasz napar o słomkowo zielonym kolorze. Co ważne możesz ją parzyć wiele razy. Te same fusy zalewamy kilka razy. Wielu naszych klientów uważa, że drugie parzenie daje napar smaczniejszy niż pierwsze parzenie. Zachęcamy do parzenia herbaty liściastej w taki sposób, dzięki czemu łatwiej się do niej przekonać, oraz odkryć jej zalety i walory smakowe.