• Rooibos Czerwonokrzew Afrykański - Właściwości, Parzenie, Zastosowanie

W ostatnim czasie rooibos, czyli herbata z czerwonokrzewu bardzo zyskała na popularności, stało się tak za sprawą zdrowotnych właściwości rooibosa. Napar jest pyszny i w przeciwieństwie do klasycznej herbaty nie zawiera kofeiny, dzięki czemu herbata rooibos jest idealnym napojem dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się o niej więcej zachęcamy Cię do zapoznania się z tym artykułem, przeczytanie go zajmie zaledwie kilka minut.

rooibos

Czym właściwie jest rooibos

Rooibos znany również jako czerwonokrzew afrykański  lub czerwona herbata (chociaż z klasyczną czerwoną herbatą nie ma on nic wspólnego; może poza kolorem), produkowany jest z liści Aspalathus linearis, w Polsce znany jako aspalat prosty. Jest to krzew uprawiany w południowej Afryce, a dokładnie w górskim regionie Cederberg w Południowej Afryce (na północ od Kapsztadu).

 

Sposób wytwarzania

Produkcja herbaty rooibos z czerwonokrzewu jest bardzo zbliżona do produkcji herbaty z rodziny Camillia sinensis. Po zebraniu aspalat jest cięty ręcznie, a łodygi i liście są wiązane w pęki, które następnie są sortowane, cięte i uderzane, aby wzmocnić proces utleniania. Dzieje się tak, aby wydobyć z rośliny jak najwięcej olejków eterycznych, które nadają naparowi smak, wzbogacają barwę i aromat. Mniej utleniony rooibos jest suszony natychmiast, dzięki czemu pozostaje lekko zielony i zachowuje trawiasty posmak. Ta mniej utleniona wersja nazywana jest zielonym rooibosem.

Jak przygotować idealny napar

Najważniejsze, aby parzyć rooibos zalewając go tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą zaraz po zagotowaniu; temperatura zbliżona do 100 stopni C. Rekomendowany czas parzenia to ok. 5-6 minut. Dobrze jest wiedzieć, że jeśli czas parzenia będzie dłuższy, a nawet bardzo długi napar nie stanie się gorzki. Jeśli chodzi o ilość suszu, to standardowo zalewamy 1 bądź 1 i 1/2 łyżeczki suszu szklanką wody czyli ok. 250 ml, ale można spokojnie eksperymentować.

Rooibos właściwości

Mówi się, że setki lat temu w Afryce szamani nakazywali swoim współplemieńcom picie naparu z aspalatu, jako środka leczącego bóle brzucha, stosowali również rooibos dla niemowlaków jako lek na kolki. Obecnie dzięki badaniom wszyscy możemy poznać szerokie właściwości czerwonokrzewu afrykańskiego.

 

Skąd się biorą te właściwości

Rooibos jest wyjątkowy, ponieważ pochodzi z unikalnych upraw  górskiego regionu Cederberg. To jeden z najbardziej zróżnicowanych biologicznie obszarów. Miejscowi od setek lat zbierają i parzą naturalnie rosnące rooibos w regionie Cederberg.

Rooibos roślina, Aspalathus linearis, jest członkiem rodziny roślin strączkowych, które kwitną w suchych, górzystych regionach z okresami znacznych opadów. Rośliny ta potrzebują około 18 miesięcy, aby przejść od sadzonek do zbiorów gotowych i są zwykle zbierane podczas letnich miesięcy w RPA.

Przeciwutleniacze

Zdrowotne właściwości rooibosa wynikają przede wszystkim z obecności przeciwutleniaczy, to dzięki nim picie regularnie naparu z czerwonokrzewu obniża poziom złego cholesterolu. Właściwy poziom cholesterolu oznacza dodatkową ochronę przed różnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, w tym atakami serca i udarami, ale to nie wszystko. Antyoksydanty pomagają też w regeneracji wątroby, zapobiegają uszkodzeniu DNA przez wolne rodniki, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Choroby skóry

Substancje zawarte w czerwonokrzewie mają również działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy bakteriobójcze, dzięki czemu napar z czerwonokrzewu pomaga w leczeniu trądziku, zapalenia skóry, egzemy czy pomaga sobie radzić z poparzeniami słonecznymi. Picie może również pomóc w zwalczaniu opryszczki.

Brak kofeiny

Jak już pisaliśmy rooibos nie zawiera kofeiny. Co to oznacza? Przede wszystkim nie pobudza, dzięki temu możemy go pić nawet późnym wieczorem bez obawy, że potem nie będziemy mogli zasnąć. Spokojnie możemy go podawać mały dzieciom, w Afryce rooibos piją nawet niemowlęta, ponieważ zapobiega i leczy kolki. Herbata rooibos w ciąży jest szczególnie polecana, ze wszystkich herbat ziołowych jej smak jest najbardziej podobny do tradycyjnej czarnej herbaty. Oprócz tego, że rooibos nie zawiera kofeiny, zawiera wapń, magnez i mnóstwo przeciwutleniaczy, dlatego aspalat prosty w ciąży to świetne zastępstwo dla zwykłej herbaty czy kawy.

Pozostałe właściwości

Ma pozytywny wpływ na trawienie i może złagodzić kolkę i refluks. Dodatkowo świetnie uzupełnia niedobory elektrolitów, więc napar z czerwonokrzewu poleca się sportowcom, działa jak naturalny napój energetyczny. Nie zawiera również garbników. Aby zmaksymalizować korzyści wynikające z picia aspalatu zaleca się picie 6filiżanek herbaty rooibos dzienne.

 

Co jeszcze możemy z niego zrobić?

Oprócz standardowej “herbatki” rooibos możemy w okresie letnim pić również na zimno dodając cytrynę, miętę, bądź eksperymentując z innymi owocami jak choćby z pomarańczą, która naszym zdaniem świetnie do rooibosa pasuje. W internecie można również znaleźć pomysł na marynatę do kurczaka z dodatkiem naparu z rooibosa, wymieszanego z jogurtem naturalnym i przyprawami (nie wiem jak Ty, drogi czytelniku, ale my mamy zamiar spróbować).

Statystyka

Podczas gdy rolnicy wciąż zbierają dziko rosnące rooibos w Cederberg, część plantacji czerwonokrzewu została założona również w innych krajach Afryki. Nie zmienia to faktu, że plantacje wywodzą się z  Republiki Południowej Afryki, gdzie jest ponad 450 plantatorów, którzy produkują rocznie do 15 000 ton rooibos. Około 7000 ton czerwonokrzewu z RPA jest eksportowane do ponad 30 krajów na całym świecie. Niemcy, Holandia, Japonia, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone są największymi importerami tej rośliny.

Kończąc

Trudno w świecie ziół, znaleźć drugą tak wartościową roślinę, a w dzisiejszych czasach mamy dostęp naprawdę do wielu. Warto ją pić ze względu na cenne właściwości, ale nie oszukujmy się, dla wielu z nas liczy się po prostu smak, delikatny przyjemny, trochę zbliżony do herbaty, ale pozbawiony goryczy. Możesz dodać miód, cukier jeśli potrzebujesz bardziej na słodko lub odrobinę mleka, cynamon, kardamon to co lubisz najbardziej. Nie ma nigdzie żadnej wzmianki o negatywnych skutkach ubocznych, więc o nic nie musisz się martwić.