• Oznaczenia Herbat - Jak Wybrać Odpowienią Herbatę? - Poradnik

Wybierając herbatę możesz napotkać na oznaczenia tytu FOP czy GBOP, są to ważne ozanczenia herbat, które pomagają w jej wyborze. Przeczytaj ten artykuł a dowiesz się co one oznaczają.

Po zbiorach liście herbaty trafiają do fabryki, w której przechodzą proces obróbki i klasyfikacji w zależności od jakości i rodzaju herbaty.

Poniżej opisaliśmy znaczenie angielskich skrótów oznaczających klasyfikację herbat.

 

liść herbaty - opis,

T (Tip) – herbata z nierozwiniętych pączków liściowych.
F (Flowery) – to herbaty kwiatowe zawierające flesze (pączek i dwa listki)
G (Golden) – herbaty o złocisto bursztynowym naparze
P (Pekoe) – produkowana z liści krótszych i grubszych (3 i 4 liść)
O (Orange) – herbaty z długich liści na gałązce
S (Souchong) – jest chińskim określeniem grubego towaru. Są to najgrubsze frakcje liści podłużnie zwinięte
B (Broken)- herbaty z łamanymi liśćmi
F (Fannings) – odsiewy herbat, używane do mieszanek, zazwyczaj gorszej jakości.

Herbata o całych liściach

FP – Flowery Pekoe – liście w tej herbacie zwinięte są w kulki
FOP - Flowery Orange Pekoe – herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Tak znakuje się herbaty najwyższej klasy.
GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe – herbata posiadająca "złote" tipsy
TGFOP- Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - herbata, zawierająca dużo złocistych pączków
FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - herbata z dużą ilością tipsów (FOP o bardzo wysokiej jakości)
SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Peko – najwyższej jakości herbata.
OP - Orange Pekoe – herbata o długich spiczastych liściach, zebranych kiedy pączek otwiera się na liście, rzadko zawiera tipsy
P – Pekoe - produkowana z liści krótszych i grubszych
S- Souchong - Są to najgrubsze frakcje liści podłużnie zwinięte
PS – Pekoe Souchong – twardsze i krótsze liście niż P

Liście łamane

BOP - Broken Orange Pekoe – herbata zawiera łamane długie i grube liście
BP- Broken Pekoe – łamane liście P.
BPS- Broken Pekoe Souchong – herbata o łamanych grubych liściach PS
GBOP - Golden Broken Orange Pekoe – herbata o niejednorodnych liściach i mniejszej ilości pączków.
FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - herbata o grubszych liściach z niewielką ilością pączków.
GFBOP - Golden Flowery Broken Orange Pekoe - najwyższej jakości herbata o łamanych liściach
TGFBOP - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe - Wysokogatunkowa herbata o liściach łamanych, posiada dużo pąków i jednorodne liście.

 

Pył i Miał

To najdrobniejsze okruchy liści herbacianych, które wykorzystywane są do produkcji herbat ekspresowych w popularnych torebkach

OF -  Orange Fannings - Dobra herbata z południowych Indii, częściowo Ameryki południowej i Afryki
PF - Pekoe Fannings - Produkowana jest w Assam, Południowych Indiach, Kenii, Bangladeszu. W wyglądzie drobna jednakowego kształtu, napar ciemny aromatyczny i mocny
BFOF - Broken Orange Pekoe Fannings - produkowana głównie na Cejlonie, Indonezji, południowych Indiach, Kenii, Mozambiku, Bangladeszu i Chinach. Jest to czarna herbata o bardzo drobno pociętych liściach, nie zawiera tipsów. W Indonezji jest nazywana BOP
TGFOF i GFOF - Tippy Golden Flowery Orange Fannings, Golden Flowery Orange Fannings  - ten rodzaj stosowany jest do produkcji wysokogatunkowych herbat ekspresowych, zazwyczaj jest to specjalnie przesiewana herbata Darjeeling.
FOF - Flowery Orange Fannings - popularna w Assam i Bangladeszu.

BOPF - Broken Orange Pekoe Fannings - czarna herbata produkowana na Cejlonie, Indonezji w Południowych Indiach, Kenii, Mozambik, nie zawiera tipsów
PD - Pekoe Dust - Produkowana jest w Indiach, jest to bardzo drobna herbata prawie pylista

zaparzacz do herbaty

Jaką więc herbatę wybrać?

Jak widzisz, oznaczenia herbat są bardzo ważne. Poznanie tych akronimów, jest bardzo przydatne w wyborze profilu herbaty. Małe kawałki liści dają mocniejszy napar niż herbaty o dużych liściach. Jeżeli więc szukasz czarnej herbaty śniadaniowej, wybierz herbatę o liściach łamanych (poszukaj B w oznaczeniu). Jeżeli jednak szukasz herbaty łągodnej, słodkiej i delikatnej, wybierz taką z oznaczeniem F lub G.

Oznaczenia te są zazwyczaj stosowane w odniesieniu do czarnych herbat z Indii, Sri Lanki, Jawy, Sumatry, Afryki, Chin. Przy wyborze herbaty pamiętaj, że większe liście są bardziej atrakcyjne wizualnie, jednak połamane mogą posiada doskonały smak i aromat. Dodatkową zaletą łamanych herbat jest to że szybciej uwalniają smak.